Wednesday, August 15, 2012

Kain Sutera

Soalan SPM 2010 (SOALAN NO. 4, E (I)

Sutera adalah suatu contoh protein. Pakaian sutera menjadi berkedut apabila dibasuh menggunakan air panas pada suhu 65 degrees. Terangkan pernyataan di atas.

Analisis soalan:

Jom...lihat kain sutera....


Cantikkan kain sutera....cuba lihat harganya....mahal kan....ok, di bawah ini, cikgu letakkan serba sedikit maklumat tentang kain Sutera sebelum kita menjawab soalan SPM tadi...

Sutera merupakan gentian protein semulajadi yang sesetengah jenisnya boleh ditenun menjadi tekstil. Jenis sutera yang paling dikenali adalah sutera yang diperoleh daripada kepompongyang dihasilkan larva ulat sutera kertau (Bombyx mori) yang diternak (serikultur). Rupa berkilauan yang menjadi punca tarikan sutera didatangkan olrh struktur seakan-akan prisma segitiga dalam gentian yang membolehkan kain sutera membias cahaya yang menembusinya di pelbagai sudut.
"Sutera liar" dihasilkan oleh beluncas selain ulat sutera kertau dan tidak boleh diternak. Pelbagai sutera liar dikenali dan digunakan di ChinaAsia Selatan, dan Eropah sejak zaman silam, cuma penghasilannya sentiasa jauh lebih kecil berbanding sutera ternakan. Sutera liar berbeza dari sutera ternakan dari segi warna dan tekstur, dan kepompong-kepompong liar yang dikumpul selalunya sudah dirosakkan oleh rama-rama yang keluar sebelum dikumpuk, maka benang sutera yang membentuk kepompong itu sudah terputus menjadi pendek. Ulat sutera ternakan pula dibunuh dengan dicelup ke dalam air mendidih sebelum keluarnya rama-rama dewasa, atau dicucuk dengan jarum, membolehkan seluruh kepompong terungkai menjadi sehelai benang yang tak terputus. Ini membolehkan sutera ditenun menjadi kain yang lebih kuat. Sutera liar pula selalunya lebih sukar dicelup warna berbanding sutera ternakan.
Adanya bukti sejarah yang menunjukkan bahawa sutera liar sedang diusahakan secara kecil-kecilan di kawasan Mediterranean dan Timur Tengah ketika sutera ternakan yang lebih kuat mula diimport dari China(Hill 2003, Appendix C). Di Terengganu, seawal 1764 ulat sutera generasi kedua diimport untuk penghasilan benang sutera[1]
Sutera juga dihasilkan oleh beberapa jenis serangga lain, namun cuma jenis sutera larva rama-rama yang digunakan bagi tujuan pengilangan tekstil. Pernah juga dijalankan kajian terhadap sutera-sutera lain yang menampakkan kelainan dari aspek molekul. Sutera dihasilkan terutamanya oleh larva serangga yang bermetamorfosis lengkap, tetapi juga dihasilkan oleh beberapa serangga dewasa seperti Embioptera. Penghasilan sutera juga kerap diperhati khususnya pada serangga order Hymenoptera (lebahtebuan, dan semut), dan adakalanya digunakan untuk membina sarang. Jenis-jenis artropod yang lain juga menghasilkan sutera, terutamanya araknid seperti labah-labah..

Ini adalah ulat suteraDari maklumat tadi....jawapan kepada soalan di atas ialah:

Protein yang terdapat pada kain sutera akan dinyahaslikan pada suhu 65 darjah. 
Menyebabkan struktur protein berubah.
Lalu bentuk protein 3 dimensi akan berubah.

Soalan 4 e (ii)
berdasarkan pernyataan di atas, cadangkan cara-cara untuk mengekalkan kualiti pakaian sutera

jawapan:
- basuh guna air sejuk
-tidak menjemur pakaian sutera secara langsung bawah cahaya matahari
-basuh guna cucian kering atau dry cleaning
-jangan menggosok pakaian sutera menggunakan seterika yang panas.

mesin dry cleaning

3 comments:

 1. http://u1504342044-blog.logdown.com/posts/2247746

  ReplyDelete
 2. Mantap...Bagus banget artikelnya sangat bermanfaat
  https://kisahmisterionline.blogspot.com/2017/09/7-tempat-yang-dianggap-paling-angker-di.html
  http://linekas.blogspot.com/2017/10/sengketa-lahan-mrt-ma-kandaskan-harga.html
  http://www.linenews.xyz/2017/10/bripda-nova-polwan-yang-bikin-gagal.html
  http://www.mitosunik.com/2017/10/deretan-hantu-paling-mengerikan-di-dunia.html
  http://www.jakartatopnews.com/2017/10/janji-tinggal-janji-anies-akan.html
  http://www.majalahonline.club/2017/08/vietjet-maskapai-penerbangan-denga.html
  Terima Kasih Sudah Berbagi Informasinya

  ReplyDelete